ASP w Łodzi uruchomiła Food design przed rokiem. Akademia Sztuk Pięknych prowadzi rekrutację na kolejny rok studiów.
Jarosław Skotnicki, rzecznik ASP w Łodzi mówi, że do współpracy zaproszono m.in. Roberta Makłowicza, Agnieszkę i Marcina Kręglickich, właścicieli sieci restauracji etnicznych, czy Jacka Szklarka, prezesa Stowarzyszenia Slow Food Polska.
Według programu studiów Makłowicz poprowadzi warsztaty winiarskie, zaś Kręgliccy - warsztaty inspiracyjne w restauracji. W gronie wykładowców będą także m.in. łódzki restaurator Paweł Zyner (przedmiot: tworzenie i zarządzanie projektem kulinarnym), zaś Piotr Bikont, krytyk kulinarny, opowie o dziennikarstwie dotyczącym jedzenia.
O prestiżu kierunku świadczy obecność w siatce zajęć samej rektor ASP. Prof. Jolanta Rudzka-Habisiak poprowadzi wykłady z projektowania innowacyjnego obiektu jako elementu dekoracji stołu.
Opłata za rok studiów na kierunku food design na ASP w Łodzi wynosi 5 600 zł. Ubiegłoroczną edycję ukończyło 40 osób i byli to głównie restauratorzy, blogerzy kulinarni i miłośnicy gotowania.
W tym roku większy nacisk ma zostać położony na warsztaty w restauracjach i na akcentowanie związków "sztuki kuchni" z szeroko rozumianą kulturą.
Rekrutacja na studia podyplomowe ASP trwa do pierwszych dni października.
Filip Chajzer o MBTM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?