Obiad, czyli bardzo ważny posiłek

O tym, że sposób odżywiania się ma bardzo istotny wpływ na zdrowie i kondycję naszego organizmu nie trzeba już chyba nikogo przekonywać. Jednak, jak się okazuje, wciąż nie doceniamy wagi poszczególnych posiłków.

- Z badań dotyczących odżywiania się Polaków jednoznacznie wynika, że zwracamy coraz baczniejszą uwagę na to, co jemy na śniadania, ale nadal lekceważymy wartość odżywczą potraw spożywanych na obiad i kolację. Tymczasem posiłki te decydują o tym, czy będziemy z ochotą przystępowali do zajęć, jakie czekają nas po powrocie z pracy oraz czy przyjdzie nam borykać się z nadwagą- mówi Urszula Rzepka, dietetyk. - Niestety, zbyt często zamiast po zupę i drugie danie, sięgamy po niezdrowe jedzenie typu fast food i słodkie albo słone przekąski. Najgorsze jest to, że zastępujemy nimi pełnowartościowe dania, które w dzisiejszych czasach można kupić w firmach świadczących usługi cateringowe.

Zdrowymi daniami, które dostarczą naszemu organizmowi potrzebnych składników, są potrawy mięsne, warzywa oraz zupy (nie te z torebek, ale ze świeżych lub mrożonych warzyw).

Dzięki zupom nasz organizm dostaje ogromną dawkę witamin, błonnika i różnych innych składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania.
W ciepłych porach roku dietetycy radzą sięgać po zupy zawierające więcej warzyw liściowych i nadziemnych. Natomiast w zimnych porach roku jedzmy często zupy na bazie warzyw korzeniowych, które mają spore ilości witaminy C, zwiększającej odporność.

Ponadto niskokaloryczna, bo składająca się głównie z warzyw, zupa sprawi, że zjemy mniej drugiego dania i tym samym nie będziemy przybierać na wadze. Osobom, które nie gustują w tradycyjnych zupach, restauratorzy polecają kremy na bazie zmiksowanych warzyw. Przyrządza się je błyskawicznie: wystarczy ugotować warzywa do miękkości i zmiksować je blenderem. Dzięki swej naturalnej gęstej konsystencji zupy-kremy nie wymagają zaprawiania mąką ani zasmażką, są więc niskokaloryczne, lekkostrawne, ale i sycące.

Prawidłowo skomponowane drugie danie powinno zawierać porcję lekkostrawnego białka, np. białe drobiowe mięso lub delikatną, chudą rybę z dodatkiem gotowanych warzyw. Ten, kto chce popisać się przed gośćmi kulinarnym talentem, powinien skorzystać z przepisu na karczek wieprzowy, który okazał się hitem tego roku w restauracji Obiadkowo mieszczącej się w Łodzi przy ul. Wólczańskiej 234a.

Aby go przygotować potrzebne będą następujące składniki:

- karczek wieprzowy bez kości,
- cebula,
- mąka, -
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- przyprawa do wieprzowiny, c
- zosnek,
- musztarda,
- wywar warzywny
- olej.

Karczek kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm. Następnie tak przygotowane mięso rozbijamy tłuczkiem (grubość mięsa po rozbiciu ok. 1 cm). Mięso smarujemy przyprawami i tak przygotowane wkładamy na ok. godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozgrzewamy olej na patelni, mięso obtaczamy z dwóch stron w mące i kładziemy na rozgrzany olej. Obsmażamy z dwóch stron na złocisty kolor. Tak obsmażone mięso przekładamy do garnka. Na oleju, który pozostał na patelni, szklimy cebulkę (wcześniej pokrojoną w paski). Cebulę wraz z sosem, który się wytworzył na patelni, przelewamy do garnka, w którym mamy przesmażone mięso. Dodajemy następnie kilka ziaren ziela angielskiego i kilka listków laurowych, dwa ząbki czosnku i łyżeczkę musztardy. Całość zalewamy wywarem warzywnym. Dusimy pod przykryciem ok. 40-45 min. Podajemy z ziemniaczkami, kluskami śląskimi lub kopytkami. Pycha!

  • Polska Dziennik Łódzki
Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3