Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ramen Festiwal 2018 w Łodzi. Japońska zupa zagości w restauracjach po raz trzeci

dem
House of Sushi ul. Piotrkowska 89
Kamo Ramen z wędzoną gęsiną – korzenny, aromatyczny wywar z kaczki podany z makaronem naszej produkcji, grzybami, kapustą pak choi oraz fasolką edamame. Całość bulionu dopełnia delikatnie wędzona gęsina. Cena: 29 zł (650 ml)

Kaminari Sushi ul. Piotrkowska 79
SHOYU RAMEN – bazą ramenu jest esencjonalny i aromatyczny bulion wołowo - drobiowy. Podawany z grubym, niezwykle miękkim japońskim pszennym makaronem. Wyjątkowości i smaku dodadzą  obłędny boczek chashu, jajko, nori oraz szczypior.  Cena: 25 zł (500 ml)
House of Sushi ul. Piotrkowska 89 Kamo Ramen z wędzoną gęsiną – korzenny, aromatyczny wywar z kaczki podany z makaronem naszej produkcji, grzybami, kapustą pak choi oraz fasolką edamame. Całość bulionu dopełnia delikatnie wędzona gęsina. Cena: 29 zł (650 ml) Kaminari Sushi ul. Piotrkowska 79 SHOYU RAMEN – bazą ramenu jest esencjonalny i aromatyczny bulion wołowo - drobiowy. Podawany z grubym, niezwykle miękkim japońskim pszennym makaronem. Wyjątkowości i smaku dodadzą obłędny boczek chashu, jajko, nori oraz szczypior. Cena: 25 zł (500 ml) materiały prasowe
W piątek rozpocznie się Ramen Festiwal 2018 w Łodzi, uczta dla miłośników azjatyckich smaków i konkurs dla restauracji. Ramen jest, obok sushi, jednym z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Ramen Festiwal 2018 - przejdź do galerii i sprawdź program festiwalu i ceny!

Ramen to właściwie bardziej danie niż zupa, bo w głębokiej misce, w jakiej zazwyczaj jest podawany dostaniecie nie tylko esencjonalny bulion, ale także ogromną ilość makaronu, różnych dodatków i tare. W Japonii całość podawana jest bardzo gorąca i należy zjadać ją dosyć szybko, zanim makaron straci jędrność. Stąd charakterystyczny dla japońskich lokali z ramenem, wszechobecny odgłos siorbania. Goście wciągają długie, gorące kluski wybierane z miski pałeczkami.

Ramen Festiwal 2018 rozpocznie się w piątek i potrwa do 25 listopada. To już trzecia edycja tej jedynej w naszym mieście imprezy poświęconej japońskiej zupie. W poprzednich latach festiwalowe restauracje odwiedziły tysiące łodzian żądnych kulinarnych wrażeń.

W kulinarnym festiwalu weźmie udział 10 łódzkich restauracji, które będą serwowały swoje popisowe zupy. W Japonii ramen przygotowywany jest na setki sposobów. Na festiwalowiczów czekają propozycje mięsne i wegańskie oraz całe mnóstwo składników egzotycznych i lokalnych. Będą rameny z gęsiną, wołowiną, wolno pieczonym boczkiem czy żeberkami. W miskach pojawią się azjatyckie grzyby i pierożki z cielęciną, a nawet… włoskie sery. Goście mogą odwiedzać restauracje, próbować konkursowych zup, a następnie wyrażać swoje opinie i wskazywać faworytów na stronie jemywlodzi.pl.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto