Trwa cykl warsztatów "Chlebem i solą" organizowanych przez Fundację Made in Wieluń. W ramach projektu dofinansowanego z budżetu samorządu województwa przed tygodniem warsztaty odbyły się w Kurowie i Sieńca, a w sobotę 8 października w Gaszynie i Młynisku.
Zadanie polega na przeprowadzeniu na terenie województwa łódzkiego cyklu integracyjnych warsztatów kulinarnych zwiększających świadomość i wiedzę obywateli Ukrainy na temat lokalnych tradycji, potraw i kultury oraz nieodpłatnej degustacji dań przygotowanych podczas warsztatów - wyjaśnia Karol Tomczyk, prezes fundacji.
W trakcie warsztatów Koła Gospodyń Wiejskich z otrzymanych wcześniej składników przygotowują tradycyjne dania polskiej kuchni, z którymi zapoznają się obywatele Ukrainy. Tak było także w sobotę w Młynisku. Obywatele Ukrainy biorący udział w warsztatach poznają zastosowanie lokalnych, regionalnych i tradycyjnych produktów. Sami z kolei prezentują kołom gospodyń wybrane tradycyjne potrawy ukraińskie i sposób ich przygotowania.
Prowadzący warsztaty z ramienia KGW zostają za swą pracę wynagrodzone finansowo. Obywatele Ukrainy biorący udział w warsztatach otrzymują zestawy upominkowe. Realizacja zadania przyczynia się zarówno do integracji obywateli Ukrainy z lokalną społecznością, jak również zwiększy świadomość i wiedzę uczestników projektu na temat lokalnych tradycji, potraw oraz kultury - mówi Karol Tomczyk.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?