MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest...
fot. kesu87/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Czerwone mięso

Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest źródłem białka, żelaza, cynku oraz witaminy B12 należy je ograniczyć, ponieważ zawiera również spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, co przyczynia się do wzrostu cholesterolu we krwi. Nie należy spożywać więcej niż 350-500 g czerwonego mięsa tygodniowo.

Smażenie mięsa wołowego dodatkowo zwiększa ilość nasyconych kwasów oraz kaloryczność posiłku. Warto zastąpić czerwone mięso chudymi kawałkami kurczaka, indyka lub wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Kolejny nabór ochotników do 20 Przemyskiej Brygady Obrony Terytorialnej [ZDJĘCIA]

Kolejny nabór ochotników do 20 Przemyskiej Brygady Obrony Terytorialnej [ZDJĘCIA]

Nowojorska wokalistka James K wystąpi 31 sierpnia klubie Poczta Główna

Nowojorska wokalistka James K wystąpi 31 sierpnia klubie Poczta Główna

Polecamy

WKS 1957 Wieluń mistrzem Klasy Okręgowej Kipsta! Drużyna wraca po roku do IV ligi!

WKS 1957 Wieluń mistrzem Klasy Okręgowej Kipsta! Drużyna wraca po roku do IV ligi!

Wicepremier i minister obrony narodowej w 25 Brygadzie Kawalerii Powietrznej

Wicepremier i minister obrony narodowej w 25 Brygadzie Kawalerii Powietrznej

Atak gazem na święcie Bożego Ciała w Łowiczu. Trzy osoby poszkodowane!

Atak gazem na święcie Bożego Ciała w Łowiczu. Trzy osoby poszkodowane!