MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Twarde i bardzo suche pokarmy mają to do siebie, że podczas...
fot. draghicich/123RF

Często czujesz ból gardła? Być może spożywasz produkty, które powodują podrażnienie i nasilają stan zapalny. Sprawdź, co szkodzi gardłu

Twarde i suche pokarmy

Twarde i bardzo suche pokarmy mają to do siebie, że podczas gryzienia pękają na mniejsze kawałki o bardzo ostrych brzegach. Takie pokarmy zwiększają ryzyko podrażnienia gardła, a w skrajnych przypadkach mogą się również wbić w błonę śluzową, a tym samym stworzyć miejsce wniknięcia różnego rodzaju bakterii. Zaleca się, aby pokarmy takie jak sucharki, suchy chleb czy chipsy dokładnie przeżuwać, aż staną się mocno rozdrobnione.

Zobacz również

ME w lekkiej atletyce. Piątka z Podlaskiego w reprezentacji Polski

ME w lekkiej atletyce. Piątka z Podlaskiego w reprezentacji Polski

Obwodnica Polic będzie wytyczona od strony Szosy Polskiej? To realny scenariusz

O TYM SIĘ MÓWI
Obwodnica Polic będzie wytyczona od strony Szosy Polskiej? To realny scenariusz

Polecamy

"Koronczarki" - powieść majstersztyk o kobietach i dla kobiet

"Koronczarki" - powieść majstersztyk o kobietach i dla kobiet

Oto najnowsza atrakcja turystyczna Litwy: odkryj muzeum Stasysa

Oto najnowsza atrakcja turystyczna Litwy: odkryj muzeum Stasysa

Kradzież koparki w Masłowicach. Właściciel prosi o pomoc w odnalezieniu pojazdu

Kradzież koparki w Masłowicach. Właściciel prosi o pomoc w odnalezieniu pojazdu