Z badań wynika, że pochłaniamy duże ilości leków przeciwbólowych, właśnie z powodu bólu głowy. Nie zdajemy sobie sprawy, że ból ten może być spowodowany niewłaściwą dietą. Nawet obfita, późno zjedzona kolacja może stać się przyczyną bólu głowy w dniu następnym.
Migrena migrenie nierówna
Bóle migrenowe dzielimy na dwie grupy. Pierwsza z nich to migrena pospolita, dotyczy około 85 procent osób doznających tej choroby. Ataki prowokowane są często przez zbyt mocne światło. Ból może być też związany z brakiem tolerancji na dźwięk. Pierwsze zwiastuny nadejścia migreny pojawiają się około trzy godziny przed właściwym atakiem bólu. Temu typowi migreny towarzyszy znaczne osłabienie, bladość skóry (głównie twarzy), nudności lub wymioty, silne pragnienie i bóle mięśni. Atak jest bardzo uciążliwy, trwa kilka godzin, u niektórych osób nawet kilka dni. Jeśli nie zostanie podjęte leczenie, choroba potrafi bardzo uprzykrzyć życie.
Drugi typ to migrena klasyczna, dotyczy około 15 proc. osób. W tym przypadku dolegliwości związane są z chwilowymi zaburzeniami neurologicznymi - głównie wzrokowymi. W tym typie migreny przed atakiem chory może widzieć zygzaki, kolorowe wzorki, ciemne plamy. Może wystąpić też drżenie rąk, nóg, problemy z mową. W momencie pojawienia się bólu głowy chory nie może skupić wzroku na jednym przedmiocie.
Czynniki, które są przyczyną migreny dzielimy na endogenne, czyli takie, które swój początek mają w organizmie, oraz egzogenne - pochodzące z otoczenia. Do czynników endogennych zaliczamy zaburzenia hormonalne, dlatego migrena często pojawia się u osób, które zażywają sterydy.
Do czynników egzogennych zaliczamy nieregularny sen, zmęczenie, bodźce zewnętrzne (ostre światło, spadek ciśnienia) lub nieprzyjemny czy intensywny zapach. Migrena może powstać na skutek stresującej sytuacji życiowej lub w wyniku stresu, na który jesteśmy narażeni w ciągu dnia.
Wszystkiemu winna tyramina
Tyramina to organiczny związek chemiczny należący do grupy fenetylamin. Aminokwas ten jest składnikiem budulcowym dużych cząsteczek białek. Wyróżniamy dwadzieścia różnych aminokwasów o podobnej funkcji wchodzących w skład pożywienia.
Niektóre osoby nie tolerują tyraminy. Gdy jedzą pokarmy, w których ona występuje, mogą cierpieć na migreny. Ból wywołany jest gwałtownym podniesieniem ciśnienia tętniczego, będącego skutkiem podwyższenia stężenia tyraminy we krwi. Początkowo naczynia krwionośne gwałtownie się kurczą, a potem rozszerzają. Tyramina kumuluje się w organizmie osób, które mają zaburzone funkcjonowanie rozkładającego ją enzymu nazywanego monoaminooksydazą. W momencie podwyższenia stężenia poziomu tyraminy we krwi, w organizmie dochodzi do tzw. przełomu nadciśnieniowego i wystąpienia silnego bólu migrenowego.
Warto obserwować, jakie pokarmy wywołują ataki migreny i eliminować je z jadłospisu.
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?