Dzień Buraka. Ta pyszna zupa krem z pieczonych buraków to hit! Zobacz przepis

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszna zupa krem z pieczonych buraków w nowej odsłonie
Pyszna zupa krem z pieczonych buraków w nowej odsłonie Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
24 listopada obchodzony jest Dzień Buraka. Z tej okazji mamy dla Was wyjątkowy przepis na aksamitną zupę krem z pieczonych buraków. Najlepiej smakuje z odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego oraz z pestkami z dyni. Zaskocz bliskich i wypróbuj nasz przepis.

Zdrowa i pyszna zupa krem z pieczonych buraków

Buraki są pyszne, zdrowe i powinny często gościć na naszych stołach. Cenimy je nie tylko ze względu na pyszny smak, ale również wyjątkowe wartości zdrowotne. To skarbnica witamin i minerałów, m.in. witamin z grupy B, witaminy A i witaminy C, żelaza, potasu i magnezu.

Obecnie popularne są soki z surowych buraków, a wigilijny barszcz to już polska tradycja. Jeśli masz ochotę spróbować zupy z buraków w nowej odsłonie, to mamy dla Ciebie prawdziwy hit!

Zobacz przepis na pyszną zupę krem z pieczonych buraków

Krem z buraków możemy podać z odrobiną jogurtu naturalnego, pestkami z dyni i natką pietruszki. Smacznego!
Krem z buraków możemy podać z odrobiną jogurtu naturalnego, pestkami z dyni i natką pietruszki. Smacznego! Katarzyna Puczyńska

(porcja na 6 osób)

Składniki:

  • 5 buraków
  • 3 ziemniaki
  • cebula
  • sok z połowy cytryny
  • 1 litr bulionu
  • sól, pieprz
  • odrobina jogurtu naturalnego gęstego lub śmietany

    pestki z dyni

Przygotowanie:
Jak przygotować zupę krem z pieczonych buraków?

  1. Buraki myjemy. Każdy zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach od 60 do 90 minut. Uwaga! Czas pieczenia zależy to od wielkości buraka.
  2. Upieczone buraki obieramy i kroimy na kawałki.
  3. Ziemniaki i cebulę myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.
  4. W dużym garnku podsmażamy cebulę na odrobinie oleju. Dodajemy ziemniaki i jeszcze chwilę podsmażamy.
  5. Warzywa zalewamy 1 l bulionu i całość gotujemy ok 40 min. Następnie dodajemy buraki i sok z ½ cytryny.
  6. Na koniec zupę miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krem z buraków możemy podać z odrobiną jogurtu naturalnego, pestkami z dyni i natką pietruszki. Smacznego!

Zobacz także inne przepisy na Stronie Kuchni:

Ile w tym roku wydamy na święta i jak zamierzamy je spędzić KOMENTARZ

Wideo

Materiał oryginalny: Dzień Buraka. Ta pyszna zupa krem z pieczonych buraków to hit! Zobacz przepis - Polska Times

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie