18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dziś tłusty czwartek

Wojciech Grzegorczyk
Przygotowywanie pączków na tłusty czwartek w cukierni "Miś"
Przygotowywanie pączków na tłusty czwartek w cukierni "Miś" Jarosław Kosmatka
Łodzianie będą na potęgę zajadać się pączkami i racuchami. Ile zostało dziś z tradycyjnego świętowania Tłustego Czwartku, gdy zapraszano gości i częstowano ich domowym jedzeniem?

Dziś nikt nie będzie zważał na kolejki w cukierniach i wszyscy będą chcieli zjeść choć jednego pączka - z dżemem, ajerkoniakiem, toffi czy innym przepysznym nadzieniem. A to może oznaczać tylko jedno - Tłusty Czwartek.

Producenci wyrobów cukierniczych prześcigają się w pomysłach na to, jak zadowolić podniebienia łasuchów, których dzisiaj nie zabraknie. Czy jednak pamiętamy skąd wzięła się tradycja ostatków i dlaczego w ten dzień na słodkości wybieramy akurat pączki, racuchy i chrusty? Tłusty Czwartek obecny jest tylko w polskiej kulturze, a jego sens jest bardzo głęboki.

- To granica, która wyznacza, że zapusty zbliżają się ku końcowi i rozpoczyna się nowy czas - mówi Aldona Plucińska, etnograf z Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi.

Tłusty Czwartek stanowi kulminację karnawału, przygotowuje do ostatków. Niestety, zapominamy o jego właściwym wydźwięku. - Ten dzień miał w Polsce świąteczny charakter. Rodzina gromadziła się w domu, zapraszano sąsiadów, na obiad przygotowywano mięso, na kolację kiełbasę i domowe wypieki - racuchy i chrusty -tłumaczy Aldona Plucińska.

Obecnie trudno mówić o świętowaniu Tłustego Czwartku. To raczej dzień, kiedy w biegu, przeważnie samemu, konsumujemy różnorodne pączki. A i one zmieniły się na przestrzeni czasu.

- Staropolskie pączki były okrągłe i wyrabiane z ciasta chlebowego. Nadziewano zaś je tłuszczem i słoniną - mówi łódzka etnograf.

Nasze babcie również z sentymentem wspominają pączki przygotowywane według starej receptury.
Może warto jednak w całym tym pączkowym szaleństwie zatrzymać się na moment przy tradycji i świętować ten dzień z zachowaniem poczucia wspólnoty i radości dawania.

Jak przygotować pączki? Czytaj więcej: Zobacz, jak powstają pączki w łódzkiej cukierni [ZDJĘCIA+FILM]

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodzkie.naszemiasto.pl Nasze Miasto