MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie zjeść lody w Zduńskiej Woli? Sprawdź miejsca, które kuszą smakiem

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie się wybrać na lody w Zduńskiej Woli?
Gdzie się wybrać na lody w Zduńskiej Woli? jenifoto
Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie w Zduńskiej Woli. Z całą pewnością wszyscy kojarzą lody z latem. Trudno wyobrazić sobie gorący, słoneczny dzień bez tego orzeźwiającego deseru. Zobacz, jakie są ich rodzaje. Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i dowiedz się, jakie smaki możesz znaleźć w lodziarniach w Zduńskiej Woli.

Spis treści

Gdzie znaleźć lodziarnie w Zduńskiej Woli?

Przejrzyj katalog firm i zdecyduj, gdzie wyskoczysz na lody. Weź pod uwagę opinie innych klientów i odwiedź najlepsze miejsca.

Dodaj firmę
Logo firmy Prawdziwe Lody  - Matusiak
Zduńska Wola, Słowackiego 5
Autopromocja

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Zduńskiej Woli

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Zduńskiej Woli, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody oferują lodziarnie w Zduńskiej Woli?

Ten popularny deser cechuje duża różnorodność rodzajów. Latem na każdym kroku znajdują się lodziarnie serwujące lody:

  • amerykańskie, czyli tzw. świderki

  • włoskie

  • gałkowe

  • sorbety

Na ogół lody robi się z gotowych mieszanek proszkowych z dodatkiem konserwantów i wzmacniaczy smaku. Istnieją jednak w Zduńskiej Woli lodziarnie, w których śladami poprzedników wykonuje się pracę z najwyższą dbałością o jakość i stosuje tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.

To warto wiedzieć

Jak wyglądały pierwsze lody?

Pierwsze informacje o deserach z owoców, mleka i lodu pochodzą ze starożytnych Chin. Lodami zajadali się także nieliczni mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Ponieważ zachodziła konieczność transportu lodu z wysokich gór był to posiłek wykwintny i rzadko spotykany w formie dzisiejszego sorbetu.

W czasach Renesansu włoski architekt i kucharz Bernardo Buontalenti odkrył, że po włożeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym do naczynia z lodem i solą zmrozi się on. Pierwsza prawdziwa lodziarnia nosząca nazwę Cafe Procope pojawiła się w 1686 roku we Francji.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Fakty i mity o ogórku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na zdunskawola.naszemiasto.pl Nasze Miasto