Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jaja pełne natury

(dj)
Jaja Bio Natura posiadają atest Instytutu Zootechniki Zakładu Hodowli i Produkcji Drobiu w Balicach i bardzo często - mają w środku podwójne żółtka.
Jaja Bio Natura posiadają atest Instytutu Zootechniki Zakładu Hodowli i Produkcji Drobiu w Balicach i bardzo często - mają w środku podwójne żółtka.
Cholesterol w żółtkach jaja kurzego nie musi już być dla nas zmorą i powodem wstrzymywania się od zjedzenia omleta czy jajecznicy z kilku jaj. Teorie nakłaniające do ograniczania się w spożywaniu tych przysmaków, biorą ...

Cholesterol w żółtkach jaja kurzego nie musi już być dla nas zmorą i powodem wstrzymywania się od zjedzenia omleta czy jajecznicy z kilku jaj. Teorie nakłaniające do ograniczania się w spożywaniu tych przysmaków, biorą w łeb za sprawą eksperymentalnej hodowli niosek w Zgierzu.

Na fermie państwa Beaty i Zbigniewa Sztajerowskich kury znoszą jajka na wagę złota - smaczne i o obniżonym poziomie cholesterolu! Można je rozpoznać wśród innych po twardszej i bardziej lśniącej skorupce.

Tajemnica pozyskiwania jaj bogatszych w dobroczynne składniki niż zwykłe jaja z innych, wielkoprodukcyjnych ferm drobiarskich tkwi w odpowiednim odżywianiu niosek. Na zgierskiej fermie kury są karmione ziołowymi mieszankami, opracowanymi według własnych, unikatowych receptur. Nad doborem mieszanek czuwa dietetyk, który codziennie układa na komputerze menu dla poszczególnych osobników. Pod uwagę brany jest wiek kury, jej wygląd oraz samopoczucie. W zależności od tych czynników, dodaje się do paszy odpowiednie ilości aminokwasów, witamin, soli mineralnych i ziół.

- W jajach Bio Natura jest podwyższony poziom dobroczynnych dla człowieka nienasyconych kwasów tłuszczowych - mówi Z. Sztajerowski.

- Dzięki nim obniża się poziom cholesterolu we krwi a jajka można polecić osobom ze schorzeniami naczyń wieńcowych, niedokrwistości mięśnia sercowego i miażdżycy.

Uzyskanie takich właściwości jest możliwe nie tylko dzięki odpowiedniej karmie, ale też dzięki stworzeniu nioskom bezstresowych warunków życia. Jestem pewien, że jaja Bio Natura nie byłyby tak dobre, gdybyśmy do znoszącej je gromadki kur nie wpuszczali codziennie koguta.

Ferma państwa Sztajerowskich ze Zgierza jest prawdopodobnie jedyną taką w Polsce. Produkcja jaj Bio Natura odbywa się tu pod kontrolą Zakładu Hodowli i Produkcji Drobiu Instytutu Zootechniki w Balicach. Badania laboratoryjne w pełni potwierdziły ich bardzo dobrą jakość oraz obniżony poziom cholesterolu. W najbliższym czasie właściciele fermy zapowiadają wykonanie dodatkowych badań, wykazujących również właściwości prozdrowotne jaj Bio Natura.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodzkie.naszemiasto.pl Nasze Miasto