- Na grilla pasuje wiele rodzajów mięs, lecz jeśli miałbym wybrać jeden, z pewnością zdecydowałbym się na karczek. Jego przygotowanie nie jest trudne i z pewnością poradzi sobie z tym nawet początkujący kucharz.
Jak więc go przygotować?
Odpowiednio wyporcjowany karczek, wielkości ok. 180 gram, rozbijamy delikatnie po obu stronach. Następnie rozbite mięso wsadzamy do uprzednio przygotowanej marynaty. Na marynatę powinny składać się oliwa, świeża czuszka, czosnek, gruboziarnista sól, pieprz młotkowany oraz gałązki świeżego rozmarynu. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy nasz karczek i marynujemy go przez przynajmniej dwanaście godzin.
Po upływie tego okresu, karczek wyjmujemy z marynaty i kładziemy na dobrze rozgrzany grill. Następnie, tak przygotowany kawałek mięsa grillujemy po 2-3 minuty z obu stron i zdejmujemy z ognia.
Z czym najlepiej smakuje karczek?
- Karczek należy podawać z aromatycznym bukietem sałat, który powinien zostać złożony z sałaty strzępiastej, lodowej, rukoli i roszponki. Taki bukiet sałat musi zostać skropiony delikatnym sosem vinegrette. Sos vinegrette przygotowujemy dodając do oliwy z oliwek sól, pieprz oraz sok z cytryny bądź pomarańczy. Należy także pamiętać o odrobinie musztardy, która nada mu wyjątkowego smaku.
Doskonałym dodatkiem do grillowanego karczku, oprócz bukietu sałat, są również pieczone na grillu młode ziemniaki lub też pomidorki koktajlowe skropione sosem balsamicznym.
MARYNOWANY GRILLOWANY KARCZEK Z BUKIETEM WIOSENNYCH SAŁAT
Skład:
- Karczek (ok. 180 g)
- Oliwa
- Papryka czuszka
- Czosnek
- Rozmaryn
- Sól, pieprz
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?