Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak przygotować idealne mięso na grilla [PRZEPIS]

Redakcja
Jak przygotować mięso na grilla
Jak przygotować mięso na grilla sxc.hu
Lato zagościło na dobre w naszym kraju. Pora ta kojarzy nam się z wyjazdami na wakacje nad morze lub w góry, lecz również ze wspólnym spędzaniem czasu, chociażby przy grillu. Jakub Świątczak, kucharz Centrum Sportowo-Rekreacyjnego "Zbyszko", opowiada, jak przygotować idealne mięso na taką właśnie okazję.

- Na grilla pasuje wiele rodzajów mięs, lecz jeśli miałbym wybrać jeden, z pewnością zdecydowałbym się na karczek. Jego przygotowanie nie jest trudne i z pewnością poradzi sobie z tym nawet początkujący kucharz.

Jak więc go przygotować?

Odpowiednio wyporcjowany karczek, wielkości ok. 180 gram, rozbijamy delikatnie po obu stronach. Następnie rozbite mięso wsadzamy do uprzednio przygotowanej marynaty. Na marynatę powinny składać się oliwa, świeża czuszka, czosnek, gruboziarnista sól, pieprz młotkowany oraz gałązki świeżego rozmarynu. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy nasz karczek i marynujemy go przez przynajmniej dwanaście godzin.

Po upływie tego okresu, karczek wyjmujemy z marynaty i kładziemy na dobrze rozgrzany grill. Następnie, tak przygotowany kawałek mięsa grillujemy po 2-3 minuty z obu stron i zdejmujemy z ognia.

Z czym najlepiej smakuje karczek?

- Karczek należy podawać z aromatycznym bukietem sałat, który powinien zostać złożony z sałaty strzępiastej, lodowej, rukoli i roszponki. Taki bukiet sałat musi zostać skropiony delikatnym sosem vinegrette. Sos vinegrette przygotowujemy dodając do oliwy z oliwek sól, pieprz oraz sok z cytryny bądź pomarańczy. Należy także pamiętać o odrobinie musztardy, która nada mu wyjątkowego smaku.

Doskonałym dodatkiem do grillowanego karczku, oprócz bukietu sałat, są również pieczone na grillu młode ziemniaki lub też pomidorki koktajlowe skropione sosem balsamicznym.

MARYNOWANY GRILLOWANY KARCZEK Z BUKIETEM WIOSENNYCH SAŁAT
Skład:
- Karczek (ok. 180 g)
- Oliwa
- Papryka czuszka
- Czosnek
- Rozmaryn
- Sól, pieprz

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodzkie.naszemiasto.pl Nasze Miasto