Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak zdrowo przeżyć święta Bożego Narodzenia

Dorota Domienik
Karp jest zdrowy i można go przyrządzić na wiele sposobów
Karp jest zdrowy i można go przyrządzić na wiele sposobów
Wigilijne potrawy nie muszą burzyć naszych dietetycznych postanowień... odpowiednio przyrządzone smaczne, zdrowe i niskokaloryczne.

W czasie świąt trudno odmówić sobie spróbowania wszystkich dwunastu potraw. Tymczasem tradycyjne wigilijne menu jest ciężkostrawne - zawiera spore ilości tłuszczu (np. orzechy lub mak w ciastach) albo też są przyrządzane na głębokim oleju.

Duża dawka kalorii może działać niekorzystnie na nasze samopoczucie a na pewno nie będzie łaskawa dla naszej figury. Dlatego w trakcie przyrządzania bożonarodzeniowych potraw warto zastanowić się nad tym, jak zaserwować je w lekkiej i zdrowszej wersji.

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć czerwonego barszczu. Najlepiej przygotować go na wywarze z samych warzyw, zrezygnować z zabielania śmietaną i zagęszczania mąką.

- Tak podany barszcz będzie nie tylko smaczną, ale i zdrową potrawą, bowiem buraki zawierają mnóstwo witamin, minerałów (potas, magnez, wapń, witamina B), a dzięki wywarowi warzywnemu będzie źródłem wielu wartości odżywczych - mówi Marzena Brzezińska, dyplomowany dietetyk i ekspert ds. żywienia z firmy Star Fitness.

Pierogi z kapustą a nawet bigos także nie muszą być bombą kaloryczną. Pierogi wystarczy przygotować na wodzie, rezygnując z odsmażania na głębokim tłuszczu. Warto też zrezygnować z tłustych dodatków w postaci skwarek lub kawałków boczku. Z kolei bigos nie straci na smaku, jeśli zrezygnujemy z tłustych żeberek na rzecz chudego, białego mięsa, np. indyczego, które jest źródłem witaminy B12, kwasu foliowego, magnezu i żelaza - korzystnie wpływa na układ nerwowy, mięśniowy oraz pracę serca.

Pamiętajmy, by mięso przyprawić zielem angielskim i liśćmi laurowymi, które przyspieszają trawienie. Osoby mające problem z układem trawiennym powinny ograniczyć spożywanie kapusty, która może powodować wzdęcia oraz grzybów - choć nie są kaloryczne (mają w sobie 90 proc. wody), zawierają tzw. grzybnik, niestrawną substancję, która utrudnia przyswajanie innych składników.

Nie musimy się natomiast obawiać wigilijnego karpia. Jak mówi stare porzekadło - ryby to samo zdrowie. Oczywiście pod warunkiem, że będą odpowiednio przyrządzone. Zamiast smażenia na głębokim oleju, możemy je ugotować, upiec lub grillować bez tłuszczu.

_- Karp jest bogaty w łatwo przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne - _mówi Marzena Brzezińska.

Idealnym dopełnieniem wigilijnej kolacji jest bogaty w błonnik kompot z suszu. Jeśli przygotujemy go z małą ilością cukru, na pewno nie zaszkodzi naszej figurze. Wręcz przeciwnie: pomoże zahamować apetyt a także uregulować trawienie, dzięki właściwościom oczyszczającym.

- Na deser najlepiej przygotować kutię i makowiec zamiast ciast z masami kremowymi. Zawarte w kremach tłuszcze zwierzęce i węglowodany wpływają niekorzystnie na układ krwionośny i są kaloryczne - mówi Marzena Brzezińska.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodzkie.naszemiasto.pl Nasze Miasto