Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Do kuchni podlaskiej przywędrowało sporo inspiracji z Litwy...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Podlasie

Do kuchni podlaskiej przywędrowało sporo inspiracji z Litwy i Rosji, a nawet Ukrainy. Tak jest np. z warenikami, czyli rodzajem pierogów, które często podaje się na wigilię. Oprócz tego jada się kluski z makiem, barszcz grzybowy, a także racuchy wigilijne. Królową podlaskiej wigilii jest natomiast kutia.
Zobacz, jak przygotować tradycyjną kutię.

Zobacz również

W Atanazynie tradycja nabożeństw majowych ciągle żywa

W Atanazynie tradycja nabożeństw majowych ciągle żywa

Wraca komisja ds. rosyjskich wpływów. Wiadomo, kiedy zajmie się nią rząd

Wraca komisja ds. rosyjskich wpływów. Wiadomo, kiedy zajmie się nią rząd

Polecamy

Opinie uczniów po maturze z angielskiego. „Aż przyjemnie”, „Easy”

Opinie uczniów po maturze z angielskiego. „Aż przyjemnie”, „Easy”

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka

Góry Opawskie: Skarb ukryty na polsko-czeskim pograniczu

Góry Opawskie: Skarb ukryty na polsko-czeskim pograniczu