W ramach projektu odbędą się:
• VI wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych Tygiel Smaków
• III konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych z terenu województwa łódzkiego Tradycyjne smaki regionu
• III warsztaty dla szefów kuchni z terenu województwa łódzkiego oraz pokaz kulinarny.
VI wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych Tygiel Smaków
piątek 11 października 2013 roku
godz. 11.00 – rozpoczęcie pracy komisji konkursowej
godz. 16.30 – wręczenie nagród
Celem konkursu jest identyfikacja i promocja produktów o charakterze lokalnym, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego i tożsamości mieszkańców, mogących stanowić rozpoznawalną markę regionu.
W konkursie weźmie udział 39 producentów ze zgłoszonymi produktami, które zostały przebadane przez Oddział Chłodnictwa i Jakości Żywności Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Łodzi.
Ilości zgłoszonych produktów w poszczególnych kategoriach:
• mięso świeże oraz produkty mięsne – 6
• orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie) – 5
• wyroby piekarnicze i cukiernicze – 6
• gotowe dania i potrawy – 5
• napoje (alkoholowe i bezalkoholowe) – 9
• inne produkty w tym: sery i inne produkty mleczne, oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby, itp. – 9
Komisja Konkursowa
1. Marcin Bugajski – Członek Zarządu Województwa Łódzkiego
2. Grzegorz Zieliński – restaurator, właściciel kilku łódzkich lokali, szef łódzkiego convivium międzynarodowej organizacji Slow Food, której celem jest ochrona prawa do smaku i promocja zdrowej, tradycyjnej żywności.
3. Katarzyna Zajączkowska – pracownik Wydziału Oznaczeń Geograficznych MRiRW, zajmująca się m.in. weryfikacją wniosków o wpis produktów w unijne systemy jakości żywności.
4. Aldona Plucińska – etnograf z Muzeum Archeologiczno- Etnograficznym w Łodzi.
5. Stanisław Staniszewski – właściciel firmy gastronomicznej i restauracji, Kanclerz Oddziału Łódzkiego Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
6. Izabella Byszewska – Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
7. Beata Bartodziejska – Kierownik łódzkiego Oddziału Chłodnictwa i Jakości Żywności Instytutu Biotechnologii Przemysły Rolno-Spożywczego.
8. Przemysław Rokicki – właściciel restauracji „Nowa Łódź”, absolwent łódzkiej szkoły gastronomicznej, który doświadczenie zdobył pracując w restauracjach we Francji, czynnie wspierający działania mające na celu wykorzystywanie produktów lokalnych, tradycyjnych w menu restauracyjnych.
Honorowy Przewodniczący Komisji:
Artur Bagieński – Wicemarszałek Województwa Łódzkiego.
Nagrodami w konkursie są rzeźby autorstwa znanej łódzkiej rzeźbiarki Zofii Władyki-Łuczak. W poszczególnych kategoriach przyznawane są „Tygielki Smaków”. Nagrodą główną jest „Tygiel Smaków” przyznawany jednemu, wyjątkowemu produktowi, który, zdaniem Komisji Konkursowej, ma potencjał i może stać się marką regionu.
Wszyscy laureaci dostaną także zestawy materiałów reklamowych.
III konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych z terenu województwa łódzkiego Tradycyjne smaki regionu
piątek 11 października 2013 roku
godz. 10.30 – losowanie kolejności gotowania, rozpoczęcie pracy Jury
godz. 16.00 – wręczenie nagród
Konkurs ma za zadanie zwróceniu uwagi uczniów szkół gastronomicznych – przyszłych szefów kuchni, kucharzy, na możliwości wykorzystania bogactwa produktów tradycyjnych i lokalnych regionu w restauracyjnym menu, wzmocnienie pozycji rynkowej tych produktów, wzbudzenie większego zainteresowania wśród potencjalnych konsumentów, a w rezultacie promocji tradycyjnych smaków regionu i kreowanie silnej marki Łódzkie.
Do III konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych zgłoszenia nadesłało 7 dwuosobowych drużyn. Do drugiego etapu zakwalifikowano 5 drużyn.
Jury konkursowe:
Jury degustacyjne:
• Maciej Jan Rudziks – Stowarzyszenie Polska Ekologia – Przewodniczący Jury
• Urszula Czyżak – Szef kuchni w Lawendowych Termach w Uniejowie
• Rafał Antoszewski – Szef kuchni w Hotelu Focus w Łodzi
• Marcin Suchenek – Szef kuchni w Hotelu Hayatt w Warszawie
• Ernest Jagodziński – Szef kuchni w Restauracji City Park w Poznaniu
Jury techniczne:
• Adam Michalski – były Szef kuchni, nauczyciel sztuki kulinarnej
• przedstawiciel firmy Stalgast, zapewniającej wyposażenie kuchni.
Przy organizacji III konkursu współpracujemy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” i szefami kuchni związanymi z tym stowarzyszeniem oraz z firmą Stalgast, która zapewni nowoczesne wyposażenie kuchni podczas konkursu i funduje razem ze stowarzyszeniem nagrody.
Stowarzyszenie „Polska Ekologia” powstało w 2006 roku i skupia producentów i przetwórców żywności ekologicznej. Stowarzyszenie jest organizacją działająca na rzecz polskiego rolnictwa ekologicznego. Głównymi celami „Polskiej Ekologii” są: promocja polskiej żywności ekologicznej oraz edukacja zarówno producentów jak i konsumentów.
Stowarzyszenie współpracuje z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, z którym wspólnie uczestniczy w targach na całym świecie, w tym w najbardziej prestiżowych targach Biofach w Norymberdze oraz Salonie Del Gusto w Turynie. W zakres działalności Stowarzyszenia wchodzi organizacja konferencji i szkoleń rolników oraz producentów dotyczących rolnictwa i żywności ekologicznej, a także promocja w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Polska Ekologia jest propagatorem wiedzy o żywności ekologicznej wśród młodych ludzi. Przekazywanie wiedzy stowarzyszenie zaczyna od najmłodszych w przedszkolach, poprzez młodzież w technikach i szkołach zawodowych o profilach związanych z żywnością i żywieniem człowieka.
Stowarzyszenie szczyci się doświadczeniem w przeprowadzaniu szkoleń. Zajmuje się szkoleniem kół gospodyń wiejskich i namawianiem ich do powrotu do żywności tradycyjnej i regionalnej. W ramach tej działalności organizowana jest corocznie impreza pod nazwą „Pożegnanie lata w Rudawce Rymanowskiej” podczas której „Polska Ekologia” prowadzi konkursy dla kół gospodyń wiejskich i szkół gastronomicznych. Organizowane są również szkolenia dla pracowników sklepów z żywnością ekologiczną w celu podniesienia świadomości sprzedawców, a co za tym idzie konsumentów.
Moderatorem konkursu Tradycyjne smaki regionu będzie Jerzy Sobociński emerytowany Zastępca Dyrektora Agencji Rynku Rolnego.
Nagrody ufundowane przez „Polską Ekologię” i firmę Stalgast Sp. z o.o.
I miejsce – Voucher na Wycieczkę do Alp i Dolomitów na Narty Biuro Turystyczne Fun –Tomas oraz zestaw profesjonalnych noży
II miejsce – Weekend dla 2 osób w hotelu Hyatt Regency w Warszawie z kolacją w restauracji Venti-Tre oraz zestaw profesjonalnych noży
III miejsce – zestaw profesjonalnych noży
Laureaci skorzystają z praktyk u Urszuli Czyżak Szefa kuchni w Lawendowych Termach
w Uniejowie oraz Rafała Antoszewskiego Szefa kuchni w Hotelu Focus w Łodzi.
Wszyscy laureaci i uczestnicy dostaną także zestawy materiałów reklamowych.
III warsztaty dla szefów kuchni z terenu województwa łódzkiego oraz pokaz kulinarny
sobota 12 października 2013 roku
godz. 10.30-12.30 – warsztaty
godz. 13.30-15.00 – pokaz
Warsztaty i pokaz kulinarny mają na celu zwróceniu uwagi szefów kuchni, kucharzy, na możliwości wykorzystania bogactwa produktów tradycyjnych i lokalnych regionu w restaura-cyjnym menu, wzmocnienie pozycji rynkowej tych produktów, wzbudzenie większego zainteresowania wśród potencjalnych konsumentów, a w rezultacie promocji tradycyjnych smaków regionu i kreowanie silnej marki Łódzkie.
Warsztaty poprowadzą:
Sebastian Kornacki – Executive Sous Chef w Hotelu The Westin Warsaw
Dariusz Suchenek – Zastępca Dyrektora Kuchni w Hotelu Hyatt Regency w Warszawie
Ernest Jagodziński – Szef kuchni w Restauracji City Park w Poznaniu
Pokaz kulinarny poprowadzą:
Sebastian Kornacki – Executive Sous Chef w Hotelu The Westin Warsaw
Dariusz Suchenek – Zastępca Dyrektora Kuchni w Hotelu Hyatt Regency w Warszawie
Moderatorem warsztatów i pokazu będzie Jerzy Sobociński emerytowany Zastępca Dyrektora Agencji Rynku Rolnego.
W trakcie warsztatów i pokazu zostanie zaprezentowania pierwsza pasieka w Polsce usytuowanej w centrum miasta na dachu Hotelu Hyatt Regency w Warszawie. Będzie także prowadzona dyskusja na temat produktów wysokiej jakości, produktów ekologicznych i ich zastosowania w gastronomii.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?