MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Odkryj najlepsze pizzerie w Rypinie. Gdzie możesz zjeść pizzę w maju 2024?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie są najlepsze pizzerie w Rypinie?
Gdzie są najlepsze pizzerie w Rypinie? rusak
Odkryj gdzie dostaniesz najlepszą pizzę w Rypinie. To bez wątpienia danie uwielbiane na całym świecie. Chyba każdy spróbował jej choć raz w życiu, a wielu zostało jej fanami na zawsze. Sprawdź, jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Rypinie. Odwiedź katalog firm i wybierz ulubioną.

Jakie rodzaje pizzy możesz dostać w pizzeriach w Rypinie?

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska robiona jest z wyrośniętego, leżakującego ciasta. Zajmuje to od 24 do 48 godzin. Aby je wyrobić używa się odrobiny drożdży, wody, mąki. Placki formuje się w taki sposób, żeby wypchnąć powietrze na boki, przez co po wypieku stają się one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania trzeba pamiętać, aby grubość ciasta nie przekraczała 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w specjalnym piecu, w temperaturze przekraczającej 450 stopni.

Dodatki, jakie możemy na niej spotkać to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. Jako dopełnienie smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.

Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Rypinie. Wart uwagi jest fakt, że ten rodzaj pizzy wpisano na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO w 2017 roku.

To warto wiedzieć

Pizza bianka

To rodzaj pizzy w którym nie występuje sos pomidorowy. Jest ona posmarowana białym sosem na bazie krowiego mleka. Dodatki to: brokuły, szpinak, pieczarki, cukinia, papryka, ostre papryki, a także mięso, np. kurczak. Nie można pominąć także sera, np. pleśniowego. Ciasto jest bardziej chrupkie, a podczas wyrastania potrzebuje więcej czasu.

Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Rypinie? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Rypinie

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Pizza i jej historia

Historia pizzy zaczęła się oczywiście w Neapolu i sięga XVIII wieku. W tamtych czasach powstały pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, a ten jeszcze bardziej je spopularyzował. Następca wprowadził pizzę na dwór.

Legenda głosi, iż pizza Margherita pochodzi od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni przyrządził jej nowe danie, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Wprawiło to królową w zachwyt i zaczęto ją tak nazywać.

Popularność tego przysmaku ograniczała się jedynie do Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria została założona w 1905 roku. W pozostałych regionach Włoch do mody pizza wkroczyła dopiero po II wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przybył do nas pomysł powstania pierwszej pizzerii w Polsce.

Obecnie to jedno z popularniejszych miejsc, do którego wybieramy się w wolnym czasie. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Rypinie. Jeśli nie, to wybierz z katalogu jedną z nich i przekonaj się, czy warto polecić ją innym.

Okazje
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na rypin.naszemiasto.pl Nasze Miasto