Placki z dyni – przepisy na słodko i słono, bezglutenowe, pełnoziarniste i wegańskie. Sprawdź też, jak przygotować dżem i zupę z dyni

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Placki z dyni to danie, które może być serwowane o każdej porze dnia. Sprawdzą się w słodkiej odsłonie na śniadanie i podwieczorek, a w wersji wytrawnej popołudniu
Placki z dyni to danie, które może być serwowane o każdej porze dnia. Sprawdzą się w słodkiej odsłonie na śniadanie i podwieczorek, a w wersji wytrawnej popołudniu myviewpoint/123RF
Udostępnij:
Placki z dyni to hit nie tylko na śniadanie. Potrawy z tego niskokalorycznego warzywa są pyszne, ale przy okazji szczególnie bogate w składniki odżywcze. Sprawdź, jak przygotować placki z dyni na słodko i słono. Podajemy też przepisy na placuszki z dyni bezglutenowe, pełnoziarniste i wegańskie, a także na zupę oraz dżem z dyni.

Spis treści

Dynia jako bogate źródło witamin i składników mineralnych

Dynia to wyjątkowe warzywo, które składa się w około 94 proc. z wody i dostarcza bardzo niewielkie ilości kalorii. W zależności od rodzaju jest to od 26 kcal (dynia zwyczajna) do 45 kcal (dynia piżmowa). Dzięki temu jest doskonałym uzupełnieniem diety – zapewnia uczucie sytości przy niskiej kaloryczności, a ponadto jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Dynia jest także bogata w witaminy i minerały. Jest ceniona ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu, który nasz organizm przekształca w witaminę A. Jest to szczególnie istotne jesienią, ponieważ – jak pokazują badania – witamina A może wzmocnić układ odpornościowy i pomóc w walce z infekcjami. W dyni znajdziemy także witaminy C i E oraz żelazo i potas, kwas foliowy, luteinę i przeciwutleniacze.

Dowiedz się więcej:

Przepisy na placki z dyni na słodko i na słono

Placuszki z dyni to idealna propozycja na leniwy, jesienny poranek. Słodki smak warzywa sprawia, że dzieci chętnie sięgają po pomarańczowe placki, w szczególności, gdy podamy je z dżemem dyniowym. Placki przygotowane na słono, w towarzystwie zupy, będą pełnym sycącym posiłkiem.

Placki z dyni na słono

Składniki:

  • 2 szklanki surowej dyni w kawałkach,
  • 1 szklanka mąki razowej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru,
  • sól, pieprz do smaku,
  • jogurt grecki lub kwaśna śmietana 12% tłuszczu.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, następnie połącz z żółtkami, oliwą i przyprawami.
  2. Dosyp mąkę i wymieszaj.
  3. Ubij białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z powstałym ciastem.
  4. Na rozgrzaną patelnię wyłóż niewielkie porcje ciasta.
  5. Smaż po 2 minuty z każdej strony aż się zarumienią. Podawaj z jogurtem lub kwaśną śmietaną.

Placki dyniowe bezglutenowe na słodko

Składniki:

  • 1 szklanka purée z pieczonej dyni,
  • 1/4 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego),
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki owsianej,
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub masła),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (lub miodu),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków lub ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj purée z dyni, mleko, olej kokosowy, sok z cytryny, syrop klonowy i wanilię. Wbij jajka.
  2. W większej misce wymieszaj mąkę owsianą, sodę oczyszczoną, sól i przyprawy.
  3. Uformuj dołek na środku suchych składników i wlej mokre składniki. Mieszaj tylko do połączenia. Odstaw ciasto na 10 minut.
  4. Podgrzej patelnię na średnim ogniu i posmaruj jej powierzchnię patelni olejem kokosowym lub masłem.
  5. Wlej jedna czwartą ciasta i smaż ok. 3 minuty z każdej strony do uzyskania złocistego koloru z obu stron.
  6. Podawaj polane syropem klonowym lub z cukrem pudrem.

Jak zrobić pełnoziarniste placki z dyni?

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • 1/4 szklanki purée z dyni,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka dowolnego mleka,
  • 2 łyżki stopionego masła lub oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki syropu klonowego lub brązowego cukru.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
  2. W osobnej misce wymieszaj mleko, purée z dyni, jajko, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i roztopione masło.
  3. Następnie wlej mokre składniki do suchych i mieszaj do połączenia.
  4. Rozgrzej patelnię i – jeśli jest taka konieczność – delikatnie nasmaruj jej powierzchnię olejem.
  5. Nabierz porcję ciasta i smaż przez ok. 2,5 minuty z każdej strony do lekkiego zrumienienia.

Przepis na wegańskie placuszki z dyni

Składniki:

  • 1 szklanka purée z dyni,
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • 1 niepełna szklanka dowolnego mleka roślinnego,
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego,
  • 5 namoczonych daktyli,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Siemię lniane zalewamy ok. 3 łyżkami wody i odstawiamy na co najmniej 5 minut.
  2. Daktyle miksujemy z mlekiem na gładką masę, następnie dodajemy dynię, siemię lniane i sok z cytryny.
  3. Następnie łączymy wszystko z mąką i olejem.
  4. Na rozgrzaną patelnię wykładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy ok. 2 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią.

Zobacz także:

Zupa krem z dyni

Składniki:

  • Ok. 2 kg surowej dyni,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1/2 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego lub gęstej śmietany,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 duża cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • szczypta zmielonych goździków i pieprzu,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu,
  • garść pestek dyni.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokrój na ćwiartki i każdą z nich natrzyj oliwą.
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, piecz na blasze przez ok. pół godziny.
  3. Ostudź i obierz ze skórki.
  4. W dużym garnku podgrzej resztę oliwy i podsmaż na niej pokrojoną cebulę i starty czosnek z solą.
  5. Po ok. 10 minutach dorzuć dynię i pozostałe przyprawy.
  6. Zalej bulionem i doprowadź do wrzenia.
  7. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  8. Po zagotowaniu dodaj mleko kokosowe i syrop klonowy lub miód, a następnie zmiksuj.
  9. Podawaj z pestkami dyni.

Dżem z dyni

Składniki:

  • Ok. 1 kg surowej dyni,
  • 3 mandarynki,
  • 300 g cukru,
  • sok z jednej cytryny,
  • mieszanka żelująca na bazie pektyny,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka startego imbiru.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obieramy delikatnie ze skórki, wybieramy włókna i pestki, następnie myjemy i kroimy na kawałki.
  2. Wkładamy dynię do garnka, dodajemy podzielone na części mandarynki i imbir, jeśli używamy.
  3. Podlewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok. 30 minut).
  4. Blendujemy na mus, dodajemy sok z cytryny i mieszankę żelującą, doprowadzamy do wrzenia na koniec dodając cukier.
  5. Dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.

Źródło: Blog kulinarny Cookie + Kate

ZOBACZ: Właściwości zdrowotne dyni – dlaczego warto jeść to warzywo?

Wideo

Materiał oryginalny: Placki z dyni – przepisy na słodko i słono, bezglutenowe, pełnoziarniste i wegańskie. Sprawdź też, jak przygotować dżem i zupę z dyni - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie