MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
10 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Skorzonera...
fot. Ewa Saks / Getty Images

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Skorzonera

Skorzonera, inaczej wężymord, to warzywo o długim, brunatnym korzeniu z soczystym miąższem. O ile skórka jest niejadalna, o tyle wnętrze potrafi pozytywnie zaskoczyć. W kuchni sprawdzi się jako odpowiednik dużo droższych szparagów.

Właściwości
Skorzonera posiada bogate właściwości odżywcze, przy czym jest bardzo sycąca. Znana jest przede wszystkim z tego, że dzięki inulinie obniża poziom cukru we krwi, złego cholesterolu a także poprawia trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Poza tym zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten oraz liczne witaminy.

Wykorzystanie w kuchni
Skorzonerę można jeść w wersji gotowanej, duszonej, smażonej, pieczonej lub surowej. Świetnie sprawdzi się w roli zastępcy szparagów. Co ciekawe, można z niej przyrządzić nawet wino. Oprócz korzenia jadalne są także młode listki, które mogą posłużyć do przygotowania sałatki.

Zobacz również

Zapraszamy na pierwszy koncert z cyklu "Wakacje z Chopinem" w Szafarni

Zapraszamy na pierwszy koncert z cyklu "Wakacje z Chopinem" w Szafarni

Chełm. Symultana szachowa z Antonim Kozakiem - szachowym mistrzem krajowym

Chełm. Symultana szachowa z Antonim Kozakiem - szachowym mistrzem krajowym

Polecamy

Igor Kubik z Kobiel potrzebuje pomocy. Trwa zbiórka na leczenie i rehabilitację

Igor Kubik z Kobiel potrzebuje pomocy. Trwa zbiórka na leczenie i rehabilitację

Wakacje z karate w Radomsku. Zaprasza Klub Karate „Randori”

Wakacje z karate w Radomsku. Zaprasza Klub Karate „Randori”

Koniec rynku pracownika w transporcie?

Koniec rynku pracownika w transporcie?