Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Poziomkowa "aspiryna" prosto z lasu

Anna Rogulska
Na początku lata dojrzewają poziomki. Chociaż to małe owoce, korzyść z ich jedzenia jest bardzo duża.

Poziomka swój kolor zawdzięcza barwnikom, zwanym antocyjanami. Barwniki te zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które chronią przed starzeniem się skóry i nowotworami. To dzięki nim poziomki znalazły się w grupie najzdrowszych owoców. Są mile widziane w dietach odchudzających, ponieważ 1 garść owoców (ok. 200 g) to tylko 66 kalorii.

Antocyjany usuwają z organizmu wolne rodniki, które sprzyjają powstawaniu m.in. komórek nowotworowych. Wolne rodniki powstają, gdy długo przebywamy w zanieczyszczonym środowisku, palimy papierosy, mało śpimy, nieregularnie się odżywiamy. Antocyjany chronią naszą skórę przed uszkodzeniami, zmarszczkami, odmładzają cerę. Korzystny wpływ na skórę ma również występująca w owocach witamina C.

Poziomki jedzone w dużych ilościach mają działanie zbliżone do leków przeciwbólowych i przeciwgorączkowych. To za sprawą kwasu salicylowego (działa przeciwzapalnie). Nie zaleca się spożywania poziomek osobom uczulonym na kwas salicylowy.

Poziomki rosną głównie w lasach północno- wschodniej Polski. Owoce występują w miejscach wystawionych na słońce, np. na polanach. Przed jedzeniem powinny być bardzo dokładnie opłukane pod bieżącą wodą na sicie. Im dłużej przebywają w wodzie, tym więcej tracą witamin i składników mineralnych. Dokładne opłukanie uchroni nas także przed zakażeniem bąblowcem lisim, czyli tasiemcem, którego roznoszą ślimaki pełzające po poziomkach.

Z poziomką spokrewnione są:
truskawka - zawiera te same cenne witaminy i składniki. Poza tym jest w niej kwas elagowy, który pomaga usuwać szkodliwe substancje.
jeżyna - jej ciemny, prawie czarny kolor oznacza, że zawierają bardzo dużo antocyjanów. Zalecane są po obfitych posiłkach, ponieważ poprawiają trawienie.
malina - sok z malin ma działanie rozgrzewające i napotne. Warto latem przygotować sobie zapas na zimę.

Mus poziomkowy z migdałami

Składniki: 300 g poziomek, 300 g jogurtu greckiego, 2 łyżki cukru brązowego, 2 łyżki migdałów w płatkach, łyżeczka żelatyny.
Przygotowanie: opłukane poziomki osuszyć. Zmiksować z brązowym cukrem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać jogurt. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody. Gdy przestygnie, stopniowo dodawać do jogurtu. Mus przelać do salaterek, schłodzić. Gdy stężeje, udekorować owocami i migdałami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Poziomkowa "aspiryna" prosto z lasu - łódzkie Nasze Miasto

Wróć na lodzkie.naszemiasto.pl Nasze Miasto