Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rolnicy z województwa łódzkiego na wyjeździe studyjnym uczyli się przetwórstwa na poziomie gospodarstwa rolnego (ZDJĘCIA)

Krzysztof Kaniecki
Krzysztof Kaniecki
Rolnicy z województwa łódzkiego na wyjeździe studyjnym uczyli się przetwórstwa
Rolnicy z województwa łódzkiego na wyjeździe studyjnym uczyli się przetwórstwa Krzysztof Kaniecki
Rolnicy na wyjeździe studyjnym uczyli się przetwórstwa na poziomie gospodarstwa rolnego. W praktycznych szkoleniach dotyczących przetwórstwa mięsa i mleka oraz produkcji soków wzięło udział 30 rolników oraz doradców rolnych. Szkolenie zorganizowane zostało przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach, Oddział w Piotrkowie Trybunalskim.

Dwudniowe szkolenie zorganizowane na terenie Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu stanowiło prawdziwą kopalnię praktycznej wiedzy. Uczestnicy wyjazdu studyjnego pod okiem doświadczonych instruktorów Andrzeja Śliwy, Zdzisława Ginalskiego i Janusza Lesisza mogli poznać tajniki wytwarzania smacznej kiełbasy oraz serów twardych podpuszczkowych. Rolnicy nauczyli się też praktycznej obsługi profesjonalnej tłoczni do soków.

Rolnicy z województwa łódzkiego na wyjeździe studyjnym w CDR Radom

Prawdziwym kompendium wiedzy dla uczestników wyjazdu studyjnego były wykłady. Barbara Sałata zapoznała uczestników szkolenia z tematem regulacji sprzedaży produktów przetworzonych w gospodarstwie rolnym - RHD i sprzedażą bezpośrednią, a także podała szczegóły dotyczące wymagań sanitarnych i higienicznych oraz poruszyła temat zagrożeń w przetwórstwie żywności, bezpieczeństwa żywności, a także omówiła temat związany z aspektami prawno-administracyjnymi towarzyszącymi zakładaniu przez rolników małego przetwórstwa.

[panel_galeria]

W drodze powrotnej do piotrkowskiego ŁODR rolnicy uczestniczący w wyjeździe studyjnym zatrzymali się w Gospodarstwie Sadowniczym Moniki Bankiewicz w Komorowie. Właścicielka 80-hektarowego sadu miała okazję pochwalić się najnowszym produktem, który właśnie wypuszcza na rynek, a którym jest ocet jabłkowy.

Uczestnicy wyjazdu studyjnego "Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa rolnego w województwie łódzkim" będą teraz chcieli poznaną wiedzę wykorzystać we własnych gospodarstwach. Rolnicy z niecierpliwością czekają też na kolejne tak udane propozycje szkoleń.

Rolnicy z województwa łódzkiego na wyjeździe studyjnym uczyli się przetwórstwa

Rolnicy z województwa łódzkiego na wyjeździe studyjnym uczyl...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodzkie.naszemiasto.pl Nasze Miasto