Dwudniowe szkolenie zorganizowane na terenie Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu stanowiło prawdziwą kopalnię praktycznej wiedzy. Uczestnicy wyjazdu studyjnego pod okiem doświadczonych instruktorów Andrzeja Śliwy, Zdzisława Ginalskiego i Janusza Lesisza mogli poznać tajniki wytwarzania smacznej kiełbasy oraz serów twardych podpuszczkowych. Rolnicy nauczyli się też praktycznej obsługi profesjonalnej tłoczni do soków.
Rolnicy z województwa łódzkiego na wyjeździe studyjnym w CDR Radom
Prawdziwym kompendium wiedzy dla uczestników wyjazdu studyjnego były wykłady. Barbara Sałata zapoznała uczestników szkolenia z tematem regulacji sprzedaży produktów przetworzonych w gospodarstwie rolnym - RHD i sprzedażą bezpośrednią, a także podała szczegóły dotyczące wymagań sanitarnych i higienicznych oraz poruszyła temat zagrożeń w przetwórstwie żywności, bezpieczeństwa żywności, a także omówiła temat związany z aspektami prawno-administracyjnymi towarzyszącymi zakładaniu przez rolników małego przetwórstwa.
[panel_galeria]
W drodze powrotnej do piotrkowskiego ŁODR rolnicy uczestniczący w wyjeździe studyjnym zatrzymali się w Gospodarstwie Sadowniczym Moniki Bankiewicz w Komorowie. Właścicielka 80-hektarowego sadu miała okazję pochwalić się najnowszym produktem, który właśnie wypuszcza na rynek, a którym jest ocet jabłkowy.
Uczestnicy wyjazdu studyjnego "Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa rolnego w województwie łódzkim" będą teraz chcieli poznaną wiedzę wykorzystać we własnych gospodarstwach. Rolnicy z niecierpliwością czekają też na kolejne tak udane propozycje szkoleń.
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?