Założenia programu
Według założeń programu posiłki mają być smaczne, świeże, ma być w nich więcej owoców, warzyw i świeżych produktów, jakości jedzenia ma dopilnować dietetyk zatrudniony przez szpital. Celem pilotażu jest lepsze żywienie pacjentów i łatwiejszy dostęp do porad żywieniowych udzielanych przez dietetyków.
Na jakich zasadach działa pilotaż?
Posiłki przeznaczone dla pacjentów są przygotowywane na podstawie jadłospisu opracowanego przez osobę planującą dietę, zapewniającego urozmaicenie potraw i zbilansowanie wartości składników odżywczych w diecie.
Szpital ma obowiązek opracowywać jadłospisy na co najmniej 7 dni, a także publikować je na stronie internetowej szpitala. Na swojej stronie internetowej, codziennie w dni robocze, musi zamieszczać także zdjęcia co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu.
Dodatkowo osoba planująca dietę na zlecenie lekarza udziela pacjentom porad żywieniowych.
Koszty pilotażu liczone w milionach
Pilotaż będzie trwał do 30 czerwca. Łódzki NFZ na #dobry posiłek wyda w tym półroczu 35 mln zł. Fundusz przeznacza na poprawę diety pojedynczego pacjenta w szpitalu dodatkowe 25,62 zł dziennie. To pieniądze, które uzupełnią kwotę dotychczas przeznaczaną przez placówkę na karmienie chorych. Śniadania i obiady oraz 7-dniowe jadłospisy można codziennie oglądać na stronach szpitali, które przystąpiły do programu.
W galerii zobaczycie, jak wyglądają posiłki w skierniewickim szpitalu:
Komary - co je wabi a co odstrasza?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?