Słodkości, którymi zachwycisz swoich najbliższych[PRZEPISY]

Natalia Ptak
Natalia Ptak
Kwadraciki czekoladowo-archidowe 
360 g białej czekolady 
140 g masła z orzeszków ziemnych 
400 g ciemnej czekolady 
25 g masła 
masło do posmarowania formy 
Natłuść masłem płytką formę o wymiarach ok. 20x30 cm. Spód i boki formy wyłóż papierem do pieczenia.Pokrusz białą czekoladę, włóż ją do żaroodpornego naczynia, rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj. Wyjmij naczynie z rondelka i odstaw na 5 minut. Następnie dodaj do czekolady masło orzechowe i wymieszaj na gładką masę. Do drugiego żaroodpornego naczynia włóż pokruszoną ciemną czekoladę i masło. Rozpuść składniki w kąpieli wodnej, wymieszaj na gładką masę i odstaw do przestygnięcia na 5 minut. Do przygotowanej wcześniej formy wykładaj łyżkami na zmianę ciemną i jasną masę. Delikatnie potrząśnij naczyniem, aby zawartość się wyrównała. Za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków kilkakrotnie przemieszaj masę w różnych kierunkach, aby nabrała marmurkowego efektu. Pozostaw ją w tempe raturze pokojowej na 2 godziny, by stężała, a następnie podziel na małe kwadraty.
Kwadraciki czekoladowo-archidowe 360 g białej czekolady 140 g masła z orzeszków ziemnych 400 g ciemnej czekolady 25 g masła masło do posmarowania formy Natłuść masłem płytką formę o wymiarach ok. 20x30 cm. Spód i boki formy wyłóż papierem do pieczenia.Pokrusz białą czekoladę, włóż ją do żaroodpornego naczynia, rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj. Wyjmij naczynie z rondelka i odstaw na 5 minut. Następnie dodaj do czekolady masło orzechowe i wymieszaj na gładką masę. Do drugiego żaroodpornego naczynia włóż pokruszoną ciemną czekoladę i masło. Rozpuść składniki w kąpieli wodnej, wymieszaj na gładką masę i odstaw do przestygnięcia na 5 minut. Do przygotowanej wcześniej formy wykładaj łyżkami na zmianę ciemną i jasną masę. Delikatnie potrząśnij naczyniem, aby zawartość się wyrównała. Za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków kilkakrotnie przemieszaj masę w różnych kierunkach, aby nabrała marmurkowego efektu. Pozostaw ją w tempe raturze pokojowej na 2 godziny, by stężała, a następnie podziel na małe kwadraty.
Nie masz pomysłu, jakimi słodkościami zaskoczyć domowników? Zachęcamy do przejrzenia galerii z propozycjami słodkości na świąteczny stół i nie tylko. Może któryś z wypieków podbije serca i podniebienia twoich najbliższych.

Zachęcamy także do zajrzenia do wcześniejszej galerii. Tu znajdziecie przepisy na pyszne torciki i nie tylko.

Jesienny sojusznik Polaków. Dynia!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie