Sylwester 2023. Przekąski i inne smakołyki idealne na sylwestrową noc
Pierogi pieczone inspirowane podlaską kuchnią
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
25 g drożdży świeżych, pokruszonych
200 g masła, pokrojonego na kawałki
250 ml kwaśnej śmietany 18%
3 żółtka
łyżeczka soli
Farsz:
200 g szynki biebrzówki (np. od JBB)
cebula
3 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
300 g pieczarek
sól, świeżo mielony pieprz, tymianek
oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Pokrój cebulę, czosnek i szynkę w kostkę i podsmażaj na oliwie do zarumienienia.Dodaj pokrojone drobno pieczarki oraz pokrojony seler naciowy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.Gotowy farsz wystudź.Do naczynia wsyp mąkę, dodaj drożdże i masło - całość wyrabiaj chwilę. Następnie dodaj śmietanę, żółtka i sól i wyrób na jednolitą masę. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wykrawaj szklanką kółka. Na kawałki ciasta nałóż farsz i zlep brzegi, tworząc pierożki. Gotowe pierożki ułóż na blasze do pieczenia i posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-30 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Podawaj z barszczem czerwonym.