Udział w Festiwalu Smaków integruje i inspiruje tutejszych restauratorów, daje równe szanse promocji obiektów gastronomicznych, stwarza atmosferę kreatywnej i zdrowej rywalizacji na polu oferty kulinarnej. To wyjątkowa impreza, odbywająca się z udziałem regionalnych producentów oraz lokalnych i tradycyjnych specjałów.
- Dziś zaskoczyłem mieszkańców Uniejowa daniami, do których wykorzystałem produkty z naszego regionu - mówił Adam Kozanecki. - W dwóch daniach pojawił się nasz regionalny twaróg, a w jednym skorzystaliśmy z naszego regionalnego jabłka. Była pasta z łososiem, rzodkiewką, koprem i cytryną na taki wiosenny sposób zaprezentowana. Do tego zrobiliśmy taką pastę z kaszy z burakiem, czerwoną papryką oraz z dużą ilością naci pietruszki, też z wykorzystaniem regionalnego twarogu. A nam koniec zrobiliśmy kardamonowo-cynamonowe chambly. Żeby skorzystać z dobrodziejstw naszym okolicznych sadów zapiekliśmy jabłko pod tak zwaną kruszonką. Z tego, co widzimy wszystko wszystkim smakuje, ale ja już teraz chciałbym zachęcić do odwiedzenia Uniejowa i spróbowania tych dań, które biorą udział w Festiwalu Smaków. W tym roku na warsztat wzięliśmy gruszki i jabłka oraz ziemniaka. Wiem, że będzie pysznie. Nic tylko przyjeżdżać i odwiedzać nasze miasto, bo jest naprawdę dużo fajnych miejsc, które można tutaj zobaczyć, ale przede wszystkim podczas VI Uniejowskiego Festiwalu Smaków możemy zjeść bardzo dużo dobrych rzeczy. [/i]
Wcześniejsze edycje festiwalu proponowały już potrawy z sera koziego, były też ryby słodkowodne, warzywa i owoce. W roku ubiegłym postawiliśmy na Ogórka Termalnego z Uniejowa i miód pszczeli z lokalnych pasiek.
W tegorocznej odsłonie Festiwalu udział weźmie aż 14 restauracji. Zaprezentują one dania oparte na połączeniu prostoty i oryginalności. W daniach głównych królować będą ziemniaki, a w deserach jabłka. Wszystkie te produkty pochodzić będą prosto od lokalnych producentów. Dania dostępne będą w wielkości porcji degustacyjnej (100-120 g) i kosztować będą 5 lub 6 zł.
Kwietniowy weekend zapowiada się wyśmienicie! W GALERII ZDJĘĆ zobaczyć można czym kusić nas będą festiwalowe restauracje…
Dania przedstawione na zdjęciach i ich opisy prezentują się znakomicie i nie pozostawiają żadnych wątpliwości, że każdy, kto przyłączy się do festiwalu, delektować się będzie smakiem najbardziej wybornych potraw.
Zasady VI Festiwalu Smaków pozostają bez zmian. W trakcie jego trwania należy zaopatrzyć się w Paszporty Degustatora. Będą one dostępne w sobotę i niedzielę w każdej restauracji uczestniczącej w Festiwalu Smaków 2019, w Punkcie Informacji „Term Uniejów” na basenach oraz w recepcjach hoteli: Domu Pracy Twórczej, Zamku i Zagrody Młynarskiej.
Za zamówioną w restauracji potrawę festiwalową Degustator otrzyma pieczątkę potwierdzającą skosztowanie dania. Pamiętać należy, że 1 zamówiona potrawa to 1 pieczątka. Aby oddać ważny głos, a tym samym wziąć udział w losowaniu nagród, trzeba spróbować i ocenić co najmniej 6 z 14 dań głównych i co najmniej 4 spośród 10 deserów.
Głosując na najsmaczniejsze potrawy dajemy restauracjom szansę na otrzymanie tytułu „Najbardziej Apetycznego Miejsca w Uniejowie 2019” oraz zdobycie nagrody, jaką jest „Lilia Smakosza”.
Dania których restauracji zachwycą podniebienia Degustatorów tym razem? O tym przekonamy się już niebawem…
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?